Monday, July 7, 2014

Ramadhan Day 9 : Ketam Bertelur


Bahan-bahan: 


  • 2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua. 
  • 3 sudu sos tiram 
  • 3 sudu sos cili 
  • 3 sudu cili yang dah diblend 
  • 7 ulas bawang merah 
  • 1 ulas bawang putih yang agak besar 
  • sepotong halia 
  • sebiji telur 
  • garam 
  • sedikit gula 
  • sedikit minyak untuk menumis 
  • bawang besar 


Cara memasak:


1. Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya 


2. Masukkan secawan air 


3. MAsukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit 


4. Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa 


5. Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul, 


6. Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul. 

No comments:

 
All Right Reserved To Me. Full Edit By NabilaMedan.