Sunday, July 6, 2014

Ramadhan Day 8 :Mee Hailam

Mee Hailam 

Bahan-bahan: 


  • 1 kg mee/kueh teow/mee hoon (6/8 orang) 
  • 6 biji bawang putih (tumbuk/penyekkan) 
  • rencah ayam/udang/sotong 
  • sos tiram 
  • garam secukup rasa 
  • 6 biji cili api 
  • 3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air sejuk) 
  • sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn) 


Cara memasak:


1. Tumiskan bawang putih dan cili api. 

2. Kalau dah garing letakan rencah, kemudian letak air 3 cawan dan garam secukupnya. 


3. Masukkan sos tiram setengah botol kecil. 


4. Kemudian masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah. 


5. Masukkan sayur2 an dan mee. 

No comments:

 
All Right Reserved To Me. Full Edit By NabilaMedan.